Københavns Postorkester

Historie

I oktober 2012 rundede KPO et nyt årti. Hele 90 år, og det er en hel del. Her kan du læse om orkestrets historie tilbage fra 1922. Det sidste kapitel er ikke skrevet endnu, for KPO er stadig et særdeles levende orkester.

Den 2. august 1922 samledes en lille kreds af musikinteresserede postfolk i kælderen under Købmagergade's postkontor. Man ville danne Københavns Postbudes Musikkorps, det vi i dag kender som Københavns Post-Orkester. Det førte til, at man den 1. oktober 1922 stiftede KPM. Den første orkesterprøve blev afholdt den 2. oktober 1922.

Det lykkedes at stable en besætning på otte mand på benene, og denne beskedne begyndelse er blevet til det store orkester, vi har i dag.

Pengene var små dengang (et lån på 500 kr. klarede etableringen), men priserne var til gengæld ikke høje. Man erhvervede således den tids kendteste musiklærer, den iltre italiener hr. Galdi, for en pris af 35 kr. pr. måned.

Heldigvis havde et par af gutterne selv musikinstrumenter, men der måtte bud til musikhandler Gottfried, hvor man kunne få en brugt kornet for 20 kr. Efterhånden som der kom "skik" på orkestret, fulgte vore faglige organisationer orkestret med stor interesse, og en skønne dag turde man "gøre" en koncert på "Gimle", og snart efter var de røde jakker med i gadebilledet, til børnehjælpsdage og når andre kaldte.

Utallige arrangementer har Københavns Post-Orkester "gået" i spidsen for, og i mange år kunne juleskibet fra Amerika ikke gå til kaj, uden at "posthornene" tog imod på landgangsbroen.

Postetaten opdagede også orkestret, og efterhånden var Københavns Post-Orkester en del af arrangementet, når et nyt posthus skulle indvies, eller der var posthusjubilæum m.m.

Københavns Post-Orkester har været på flere koncertrejser i udlandet, blandt andet til Tyskland, Italien, Norge, Sverige, Finland, Spanien, Rusland og Holland.

 

 

Klik på bladforsiden for at se det seneste blad

DPOF Forside

DPOF’s blad udkommer 4 gange årligt med nyt fra de danske postorkestre.